[Papajići savjetuju 4] Kada smjestiti vjenčano poziranje?

Vjenčano poziranje ili photo session nije nešto što određuje vjenčanje, što je nužno, nezaobilazno i prijeko potrebno. Dapače, mi mu svojim radom i dokumentarističkim pristupom vjenčanju kakav njegujemo, zaista nastojimo ne pridavati toliko pažnje jer ga ne smatramo bitnim dijelom uspomene na vjenčanje. Kako bilo, mišljenja smo da fotografija s vjenčanog poziranja nikako nije loše imati u jednoj maloj mjeri, ništa pretjerano, glamurozno i beskrajno, nego tek toliko da ipak jednog dana mladenci imaju koju sličicu koju će rado izraditi i ukrasiti svoj dom i imati je na posebnom mjestu kao podsjetnik na vjenčanje. Takve fotografije ni ne pričaju baš priču vjenčanja, one mogu samo prenijeti ambijent, izgled mladenaca, a ako su oni dovoljno opušteni, i slatke emocije između njih dvoje.

Osim lokacija za poziranje, za koje smo ideje nabacili u jednom od prijašnjih savjetnika, za gotovo svako vjenčanje moramo skupa s mladencima pronaći i izdvojiti vrijeme za poziranje. Kako je to proces koji prolazimo uvijek iznova, sada ćemo vam ovdje, dragi naši mladenci, ispričati sve o tome kakve opcije su vam na raspolaganju, ne bi li vam pomogli da izaberete ono što mislite da najviše odgovara konceptu vašeg vjenčanja i vama samima. Dakle, postoji više opcija, a svaka sa sobom povlači uvijek i prednosti i nedostatke. Prva stvar koju jako brzo eliminiramo je hoće li poziranje biti na dan vjenčanja ili van dana vjenčanja. U slučaju da je van dana vjenčanja, ono može biti prije i poslije istoga.

Prije dana vjenčanja

Najčešće nekoliko dana prije, na lokaciji po izboru mladenaca za koju ćemo uvijek dodatno rado dati savjet, mišljenje ili dopuniti idejom. Obaviti poziranje prije samog dana vjenčanja znači da ni na dan vjenčanja ni nakon njega nema više razloga odvajati vrijeme za to, a baš kao i kod poziranja nakon vjenčanja, i u ovom slučaju to znači da se na dan vjenčanja ni u jednom trenutku nema odvajati od gostiju, što je mnogima itekako bitno. Također, tada se može odvojiti i malo više vremena pa sve skupa napraviti i bez žurbe. Na dan vjenčanja zna biti i vrlo tijesan raspored u kojem nema baš mjesta za makar kratko poziranje pa onda nema ni smisla pokušavati nešto ugurati u hodu jer je dodatna nervoza gotovo neizbježna.
Loše strane? Nekoliko ih je, a upravo splet njih rezultira time da ovakvo rješenje mladenci uglavnom ne biraju. Za početak, mladenka se mora dva puta spremati tj. šminkati, ići na frizuru i nositi vjenčanicu. Većina mladenki ipak nije oduševljena time jer osim dodatnog troška iziskuje i dodatno vrijeme. Tek koji dan prije vjenčanja također je obično najveća panika oko posljednjih detalja koje mladenci sami nemaju kada dotjerivati nego upravo pred samo vjenčanje (dekoracija restorana, raspored sjedenja, dogovori s cateringom, kolači i torte smještanje gostiju itd.) pa mobiteli neprestano zvone, a situacije nije baš ni opuštena ako im sve te stvari zvone u glavi i ne mogu se opustiti. Ponekad je također u pitanju i to želi li mladoženja vidjeti mladu prije vjenčanja odnosno želi li mlada da je mladoženja vidi prije vjenčanja. Osobna uvjerenja i ideje svakog vjenčanja apsolutno podržavamo, pa je i takav razlog sasvim ok.

Nakon dana vjenčanja

Prednosti ovakvog rješenja iste su kao i kod poziranja prije vjenčanja jer je i poanta ista – ne odvajati vrijeme za to na sam dan vjenčanja.
Isti nedostatak kao i prije vjenčanja je opet mladenkino dotjerivanje (momci su spremni u tren; momci, blago vam se!), a drugi mogući nedostatak je i vraćanje vjenčanice s posudbe u salon nekoliko dana nakon vjenčanja. Čak i to se može rješiti ako mladenka ima kakvu drugu lijepu haljinu, što je bio slučaj s našim zadnjim poziranjem nakon vjenčanja (i izgledalo je odlično!), ali problem koji nitko ne može rješiti je volja i ustrajanost mladenaca za takvo nešto i kad vjenčanje prođe. Naime, nerijetko smo imali slučaj da mladenci unaprijed stvarno odrede da će se družiti s nama na poziranju nakon dana vjenčanja jer im se taj dan to jednostavno ne da ili nemaju kad, a prije vjenčanja im je prevelika panika. Da, ali onda vjenčanje prođe, entuzijazam splasne, dođe do ogromnog umora, nerijetko i premora pa se ljudima to više jednostavno ne da. Zato kod takvih planova uvijek savjetujemo da promislite koliko ćete to biti u stanju nakon vjenčanja. Sami sebe najbolje poznajete, znate kako funkcionirate i koliko vas, uz sve okolnosti, može držati elan. Takvo nešto je jako bitno uzeti u obzir, jer nam bude žao kad kasnije čujemo kako vam je krivo što onda ipak nemate bar nekoliko fotografija s poziranja… A vrijeme ne možemo vratiti…

Na dan vjenčanja

Kod naših mladenaca daleko najčešće rješenje uz uglavnom dobra iskustva. Žurba se nerijetko umiješa, pa nemamo gotovo nikad nešto naročito vremena, ali ni to nije bitno kad znamo da našim mladencima ipak nisu toliko posebno bitne baš fotografije s poziranja nego im je daleko bitnije sebe gledati na fotografijama s njima dragim ljudima. Onda je i dvadesetak minuta do pola sata sasvim u redu i mi ćemo se pobrinuti da i tada imate lijepe fotkice s poziranja.
Prednost ovoga je to što su mladenci već dotjerani, nema naknadnog sređivanja i dogovaranja za drugi dan, a uz to, ipak je to taj dan i emocije su autentične, prisutne i očite, što se, pogađate, vidi i na fotografijama. Nedostatak je jedino taj mogući s vremenom. Ponekad je raspored gust, vjenčanje ne počinje naročito rano, a lokacija poziranja nije baš usput. Još jedan nedostatak spomenut i ranije je to što ipak malo morate ostaviti goste i otići na fotografiranje, što nekima nije drago.
Kada je poziranje na dan vjenčanja, postoji i nekoliko verzija kada bi to moglo biti tijekom dana. Prva opcija je prije početka svih događaja taj dan. Nakon šminkanja, friziranja i odijevanja, mladenci se odmah nađu i napravimo kratko druženje uz fotografiranje. Ovo je opcija koja je svakako preporučljivija u periodu kasne jeseni, zime i ranog proljeća, jer je obično ranije tijekom popodneva, pa u tom dijelu godine ne bude toliko vruće.
Druga verzija je prije obreda vjenčanja. Bilo da se na obred ide nakon zajedničkog okupljanja gostiju ili nakon dolaska po mladenku, dok gosti idu na lokaciju obreda, “ukrade” se malo vremena i obavi fotografiranje. Najčešće to tada traja zaista jako kratko i nije za one koji ipak žele koju fotografiju više uz malo manje stresa. Treća opcija je nakon obreda, a ona je zapravo izvediva jedino u ljetnim mjesecima kad je dan duži, pa je nakon obreda još dovoljno prirodnog svjetla za fotografiranje, a upravo tada je svjetlo jako dobro za fotografije. Tada je jednostavno to izvesti na način da gosti pomalo idu u restoran gdje ih čekaju kokteli, aperitivi i slično, pa im vrijeme brzo prođe u razgovoru i pijuckanju, a mladenci mogu izdvojiti nešto više vremena za fotografiranje.

Dakle, cijeli popis opcija je tu. Ostaje vam samo prije vjenčanja izabrati ono što vama i danu vašeg vjenčanja najviše odgovara, a onda to i dogovoriti s nama. Još jedno pitanje koje nam redovito stiže: trebaju li vam kumovi na poziranju? Potpuno vaš izbor. Kad su prisutni, oni neće biti na svakoj fotografiji s vama, bit će na ipak nešto manje njih, ali vas uglavnom zabave, opuste i pomognu kod razbijanja treme. Ako vam ih se ne da uvaljivati u dodatni angažman, poziranje ćemo napraviti bez njih, ali vas s njima fotografirati nekad tijekom dana vjenčanja, pa će i ta sličica sigurno postojati.

To bi bilo sve. Još ćemo se jedino pobrinuti da dovoljno prije vjenčanja u vaš inbox stigne i ovaj mali savjetnik.