Svuda i uvijek volimo istaknuti da su nam, uz naš posao, putovanja najbitnija i najdraža okupacija i da bez njih ne funkcioniramo baš kako treba. Upoznati različite kulture, religije, krajolike, načine života i vidjeti sve te divote koje svijet krije, je iskustvo koje je u stanju promijeniti čovjeka iz temelja… Neke nevjerojatne doživljaje s putovanja smo već ostavili iza sebe, a za uspomenu su nam, dakako, ostale fotografije.

Naše zadnje veliko putovanje podijelili smo sa svojim prijateljima na našoj FB stranici, a albume imamo i ovdje. Nakon toga su uslijedile nebrojene reakcije dragih ljudi sa spominjanjem radova za National Geographic, bez sumnje najrespektabilnije društvo s pričama i fotografijama života na svijetu. Kao da je trebalo baš tako biti, nedugo kasnije vidjeli smo natječaj za najbolje fotografije putovanja National Geographic Traveler Magazina i, nakon pregleda dotadašnjih prijavljenih favorita uredništva National Geographica, Nikola je potpuno spontano zaključio nešto u stilu: “Ma dobro, nema veze, poslat ću bar nešto da bar znam da sam sudjelovao…” Tri tjedna kasnije, doslovno kao grom iz vedra neba, stigla je obavijest o tome da je fotografija iz Queenstowna na Novom Zelandu, s našeg putovanja u siječnju 2013., izabrana kao jedna od 10 pobjedničkih fotografija između preko 15 tisuća prijavljenih. Prva spontana reakcija je bila “Ovo je neki spam.” 

Ipak, email Dana Westergrena, glavnog urednika fotografije tog magazina, nije mogao biti spam. Evo i mali dio pisma: “Over 15,000 photos were entered, and your image was chosen as one of our favorites. Your photo comprises everything a strong picture should – mood, timeliness, and strong composition.”

Nikola je osvojio tzv. “merit prize”, kojih je bilo šest podjednakih. Jedna je bila i po izboru čitatelja, a prve tri su nagrađene putovanjima…

A za sve vas koje zanima i naše sljedeće putovanje, koje ne možemo dočekati, možemo samo reći da se već kuju pošteni planovi! 🙂

Ostalih devet apsolutno nevjerojatnih pobjedničkih fotografija, kao i prethodne izbore urednika po tjednima i kategorijama pogledajte ovdje. A mi idemo slaviti!